Dunărea ....ce nume sonor
Deoarece, astăzi este Ziua Mării Negre, este de asemenea ziua, când colegii și prietenii noștrii din România, de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați, ne va spune despre Dunărea din sectorul lor.
De mii de ani, apa fluviului Dunărea, a curs de-a lungul malurilor, din Munții Pădurea Neagră către Marea Neagra. Napoleon, numea Dunărea "regele râurilor europene", fiind leagănul, unde de mii de ani, pe malurile ei, popoarele continentului au creat civilizații. Astfel, 10 țări diferite, 10 culturi diferite, 10 economii diferite sunt conectate într-un mod natural prin fluviul Dunărea. Este numitorul comun al țărilor dunărene.
Dunărea trebuie privită ca o prioritate, deoarece reprezintă "un coridor fluvial internațional", curgând de la Vest la Est, traversând Europa și granițele și face parte din rețeaua europeană de căi navigabile interioare ce leagă porturile, orașele, centrele comerciale și istorice. Curgând prin patru capitale europene, Dunărea oferă oportunități clare pentru dezvoltare economică și turistică. Prin legătura pe apă, pe care o asigură, între Marea Neagră și teritoriul din centrul Europei, Dunărea este de asemenea, o componentă a rețelei multimodale, ce leagă transportul de mărfuri între diferite regiuni europene. Mulțumind Dunării și afluenților săi, căile navigabile interioare reprezintă adevărată coloană vertebrala a rețelei multimodale europene în Sud-Estul Europei.
Suficiente argumente indică transportul pe calea navigabila interioară - Dunărea, drept unul dintre cele mai sigure, eficiente si prietenoase cu mediul, alternativă de transport către/dinspre Europa centrala și de Est. Dunărea este, probabil, din punct de vedere al costurilor, cea mai eficientă rută de transport pentru mărfurile care au ca destinație Europa Centrală, având o mare capacitate de transport și permite transportul celor mai multe categorii de mărfuri.
Tehnologiile avansate de informare și comunicare (Servicii de Informare Fluvială, RIS) pe Dunăre, dezvoltate de toate țările dunărene, reprezintă o infrastructură inteligentă și solidă și oferă Dunării un avantaj în plus, pentru optimizarea căilor navigabile interioare de transport din regiune. De-a lungul anilor, finalizarea mai multor proiecte europene transnaționale a armonizat managementul căilor navigabile în regiunea Dunării și a consolidat serviciile furnizate de administrațiile de cale navigabilă și autorități, pentru utilizatorii căii navigabile: de la nivelurile de apă, la informații cu privire la punctele critice, hărți electronice de navigație, la condițiile de trafic și date de trafic, sau managementul ecluzelor până la punerea în aplicare a RIS pe întregul coridor Dunării. Aceste rezultate încurajatoare ne va face să continuăm să lucrăm împreună pentru conservarea habitatului natural al Dunării și pentru îmbunătățirea infrastructurii absolut indispensabil, căi navigabile.
Autorul
Claudiu Egmont Duțu este Șeful Biroului Hidrotehnic și Hartă Electronică, la SCN Giurgiu. Din 2002, lucrează la AFDJ Galați, și este specializat în realizarea hărților electronice, măsurători hidrologice și hidrografice. De asemenea, este implicat, din 2005, în proiecte naționale și transnaționale europene, precum și în cooperare internațională.
E-mail: claudiu.dutu[at]afdj.ro